Tilflytter i offshore job på Bornholm
Et brancheskifte fra krydstogt til offshore efter flytning til Bornholm skaber trivsel og muligheder.
Adrian Becke byttede Hamborg ud med Hasle, storbys-liv ud med ø-liv, og har fået et spændende arbejdsliv på Bornholm.
”Jeg er så glad. Hamborg er en stor by med oplevelsesmuligheder, ja ja, men på Bornholm kan jeg cykle til stranden når det passer mig, og her tager det 15 minutter at komme på arbejde. I Hamborg skulle jeg endda beregne tid på at finde en p-plads til bilen” fortæller Adrian Becke, der flyttede til Bornholm i 2020 og nu arbejder for Vestas på Rønne Havn.
”Jeg har arbejdet i det maritime erhverv i 30 år. Har som skibsinspektør koordineret og planlagt servicearbejdet på krydstogtskibe, og jeg var selvfølgelig spændt på om mine kompetencer kunne komme i brug på Bornholm. Det var ikke helt nemt, men nu er det lykkedes. Meget af min viden fra shipping kan også findes i offshore-industrien. Både de høje krav til sikkerhed og kvalitetsstandarder er også her meget vigtige. Der stilles også en række krav og certificeringer til særlige offshore-vinduddannelser, men disse afhænger af anvendelsesområdet på stedet”, fortæller Adrian og fortsætter:
”Man mærker virkelig intensiteten omkring offshore-projektet på havnen, og opgaverne der skal løses, men det er godt planlagt og organiseret, så selvom vi arbejder med mange deadlines hvor møllevinger, tårnene og nacellerne skal være færdiginstallerede, klar og gennemtjekket når skibet ankommer for at hente dem, så er der ro omkring pladsen. Mit arbejde involverer administrative opgaver. Blandt andet er jeg i kontakt med de lokale virksomheder, som Offshore Center Bornholm virksomhederne der arbejder for Vestas, hvor mit job bl.a. er at oprette ordrer og tage mig af fakturaerne. Vestas er en stor international koncern, så internationale standarder skal også overholdes. Det er noget, som nogle virksomheder på Bornholm endnu ikke vant til, men jeg nyder at hjælpe. For når fakturaerne fra bornholmske virksomheder ikke er forberedt på internationale relationer, eller der mangler vigtige certificeringer, så kommer der ingen penge selvom opgaven er veludført. Så det skal der være styr på. Inden jeg opgav mit job i Hamborg, beskæftigede vi os meget med nye brændstoffer. Jeg håber derfor, at Bornholm ikke kun bliver et offshore-center men også førende inden for grønne brændstoffer. Jeg er sikker på, at vi på sigt vil se mange interessante løsninger og behov i Østersøen”.
Adrian Becke er ikke den eneste herboende, der er blevet ansat i Administrationen hos Vestas; To andre bornholmske kollegaer er også at finde på det administrative kontor, der ligger på Rønne Havn.
Allan Funch Kofod fra Virksomhedsservice, Jobcenter Bornholm, har løbende til opgave at finde egnede kandidater til offshore-området, og det er en opgave, der kræver lidt udover det sædvanlige:
”Allerførst kræver det, at cv’et bliver skrevet på engelsk. Sproget er engelsk, så det drejer sig om at vise, at du kan sproget. Både så den afdeling der skal hyre dig forstår, hvilke kompetencer du har, men også som et bevis på at du vil kunne samarbejde med dine kollegaer. Samtidig med de faglige kompetencer lægges der også stor vægt på personlige kompetencer. F.eks. at kunne se og forstå sammenhænge. Dvs. at opgaveløsningen er en helhed, som medarbejderen indgår i, da kvalitet i opgaveløsningen er vigtig for at ens kollega kan fortsætte arbejdet. Det er dyrt i denne industri, hvis det ikke fungerer”, fortæller Allan Funch Kofod.
”Når vi omtaler job i offshore vind, er det ofte teknikere og personer der samler mølledele eller servicere dem, som der bliver omtalt”, fortæller Jonas Frederiksen fra Rønne Havn A/S. Men Jonas er selv én af dem, hvis job er en udløber af offshore aktivitet på havnen i Rønne. ”Jeg er Rønne Havn A/S’ Site Manager og har den praktiske projektdialog med lejerne på havnen indenfor offshore. Det vil sige, alle spørgsmål omkring placering af skurby, site layout, bærekapacitet på havnen, koordinering med anden trafik og lodser, etc., lander hos mig. Jeg har selv sejlet på et offshore installationsskib og har derfor også indsigt i arbejdet, selvom det er tilbage i 00’erne. Siden dengang er det gået stærkt med udviklingen. For 15 år siden begyndte man at installere vindmøller på 5,0 MW, og dengang troede vi ikke, de blev meget større. Nu sidder vi og regner på, hvordan man får en 20 MW nacelle ind på havnen. Sikkerheden har også taget et kæmpe spring. Man laver ikke noget ude på området, uden at man er 110% sikker på, at det er forsvarligt at gå i gang. Alle har et ansvar for at der ikke sker ulykker eller skader. Et godt eksempel på dette ses også på havnen. Her må alle der skal ind og arbejde på pladsen igennem en sikkerhedsintroduktion, før de får adgang. Et andet område hvor der er sket fremgang i branchen er til søs, hvor IT-udviklingen har fået en stor betydning for personalet. I dag kan man både ringe hjem og være på nettet, så man som sømand ikke er afskåret fra f.eks. sin familie når man er ude på havet”.
I forhold til jobs og fremtiden fortæller Allan Funch Kofod fra Virksomhedsservice, Jobcenter Bornholm:
”På nuværende tidspunkt er det udskibningsprojekterne på Rønne Havn, vi ser potentialet i, og hvor der er en mulighed for at byde ind med lokal arbejdskraft. Det kan være stillinger inden for administration, lager, logistik, hvor du kan have mange forskellige kompetencer. Men også i de lokale virksomheder, der ikke bare får opgaver i offshore men også i forbindelse med havneudbygningen opstår der et behov for flere hænder. På sigt kigger vi forhåbentlig også ind i, at Bornholm bliver service-ø på driften af vindmølleparkerne, og der kan blive brug for mange forskellige faggrupper, så som elektrikere, vindmølleteknikere, mekanikere, VVS, smede, skibsførere, skibsassistenter, lagerpersonel, administration m.m.
Offshore Center Bornholm
Offshore Center Bornholm har i dag 23 medlemmer, både virksomheder der kan løse primære opgaver i relation til offshore andre, der har et bredere sigte.
OCB medlemmer:
A/S Team Bornholm, Bornholms Energi & Forsyning, BHS Logistics, Bornholms Brandforsikring A/S, Bornholms Elektromotor, Bornholms Lufthavn, BOFA, Brendes Aps, Brdr. Anker Hasle, Brdr. Madsen Motor, Danske Bank, Fl. Svendsen VVS, Fugato, JF Data Service, Knudsker El, K. H. Maskinfabrik, Nyboes Auto, Rønne Havn A/S, Safft Security, SDK Shipping, Steenbergs Tegnestue, Svaneke Vandrehjem og Svaneke-Nexø Bustrafik, Sydhavnens Motorværksted.
Mere info: www.ocbornholm.com
Klar til Energiø Bornholm
Projektet støttes af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.
Du kan læse mere omkring projektet ved at navigere rundt i topmenuen.